• تبریز، رجایی شهر، بلوار شادمان، روبروی ورودی اصلی پارک نیکو
  • تلفن تماس: 04133809343
  • shokri@yaratbz.ir
  • شنبه - پنج شنبه   8 صبح - 8 شب

این شاخه از دانش به مطالعه اختلالات ارتباطی می پردازد. ارتباط خود شامل گفتار ،زبان،خواندن ،نوشتن ، ایما و اشاره و زبان بدن است . ارزیابی و درمان اختلالات مربوط به هریک از موارد فوق در حیطه گفتاردرمانی قرار می گیرد. همچنین علاوه بر اختلالات ارتباطی ، اختلالات مربوط به بلع نیز در این حیطه می گنجد .

از آنجایی که گفتار و زبان خود جنبه های متفاوتی را شامل می شوند ، لذا اختلالات متنوعی نیز ممکن است در آنها مشاهده شود . برخی اختلالات گفتار و زبان عبارتند از :    

1-اختلالات تلفظی : خطاهای تلفظی ، اضافه گویی ، جانشینی ، بدگویی یا حذف برخی صداها و نیز هرگونه تلفظ نا صحیح در سطح کلمه که سبب نامفهوم شدن گفتار می شود .

2-اختلالات روانی گفتار : در این اختلالات ریتم و روانی گفتار بخاطر وقوع مکث های نا بجا، تکرار، کشیده گویی و گیر در هم می ریزد . این اختلال لکنت نامیده میشود و نمونه دیگری از اختلال در روانی گفتار کلاترینگ است که به علت سرعت بالای گفتار برخی صداها حذف شده و یا بسیار بد تلفظ شده  ، کاهش وضوح آن می شود .

3- اختلالات صوت و تشدید صدا : شامل مشکلاتی در زیر و بمی ، بلندی ، کیفیت صدا و تشدید صدا ( مانند صدای تو دماغی ) می باشد .

4- تاخیر در رشد زبان : برخی کودکان به دلایل مختلفی همچون عقب ماندگی ذهنی ، کم شنوایی، بیماریهای متابولیک ، مشکلات روحی و روانی ، عفونت های گوش ، تشنج ، مشکلات دوران زایمان و سایر  موارد نسبت به همسالان خود دیرتر آغاز به حرف زدن میکنند . آنها ممکن است در درک جملات و دستورات دچار مشکل شوند .

5- اختلالات زبانی اکتسابی : ممکن است فردی ، بدلایلی چون سکته مغزی ، ضربه به سر ، عفونت سیستم اعصاب ، بیماری های مغز و اعصاب ، کمبود اکسیژن مغز و سایر موارد توانایی های کلامی خودرا از دست بدهد . این نوع اختلال اکتسابی در بزرگسالان عموما آفازی نامیده می شود که می تواند درک ، بیان و یا هر دو را تواما آسیب برساند .

6- اختلالات یادگیری :گاها ممکن است اختلالاتی در یادگیری خواندن ، نوشتن ، ریاضی و دیکته و انشا نویسی در برخی دانش آموزان و حتی برخی بزرگسالان مشاهده شود . این اختلالات بصورت توام و یا انفرادی میتواند وجود داشته باشد

7- اختلالات بلع : گاها بر اثر عوامل مختلفی مانند سکته مغزی ، تشنج ، ضربه به سر ، بیماریهای مختلف مغزی و آسیب به ساختمان گردن و دهان و سایر موارد ،مشکلاتی در جویدن ،کنترل لقمه ( جامد ، نیمه جامد و مایع ) در دهان و بلعیدن آن بوجود می آید که تغذیه فرد را با مشکل جدی روبرو می سازد . یک مورد دیگر از این اختلالات ، بلع معکوس است که در آن بر اثر الگوی غلط بلع ، نظم دندانهای جلویی فرد در هم می ریزد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *