امروزه استرس در همه دنیا شایع شده و یک بخش جداناپذیر زندگی روزمره ماست . در حالیکه وجود کمی استرس در زندگی روزانه عادی است استرس زیاد سطح بهره وری را کاهش داده و از لحاظ فیزیکی و روانی صدماتی به همراه دارد .بطوری که دوسوم از مراجعه به پزشکان به علت بیماری های مرتبط با استرس است .
استرس چیست ؟
استرس پاسخ به هر موقعیت یا عاملی است که تغییر فیزیکی یا هیجانی منفی یا هر دو را ایجاد کند. استرس در مقادیر کم خوب است و میتواند انگیزه فرد را برای موثر بودن تقویت کند . هنگامی که استرس شدید به فرد وارد شود یا استرس مزمن باشد میتواند موجب بیماری شود . استرس می تواند روی فکر، عمل و احساس اثر بگذارد .
علایم استرس حل نشده در کودکان و نوجوانان
1-از نظر هیجانی و رفتاری : استرس میتواند موجب اضطراب ، نگرانی ، ترس های جدید یا تکراری ( ترس از تاریکی ، تنهایی ، غریبه ها ) ، چسبندگی به والدین و عدم تمایل به دور شدن از والدین ، خشم ،گریه ، ناتوانی در کنترل هیجانات ، رفتار پرخاشگرانه ، پسرفت به رفتارهای قبلی ، عدم تمایل به مشارکت در فعالیت های مدرسه یا خانواده در فرد شود .
2- از نظر فیزیکی : استرس میتواند موجب کابوس شبانه ، اختلالات خواب ، لکنت زبان ، کاهش اشتها ، درد معده ، سردرد و خیس کردن های شبانه در فرد شود .
بزرگسالان می توانند به شیوه های مختلف به کودکان و نوجوانان برای مدارا با استرس کمک کنند. استراتژی هایی که آنها یاد میگیرند اغلب تا بزرگسالی همراه انها خواهد بود. دو روش مهم عبارتند از :
1-ایجاد محیطی با استرس پایین 2- کمک به کسب مهارتهای مثبت مقابله .